Heb ik een geboortetrauma?
Soms verloopt de periode rond de geboorte van je kindje anders dan je van tevoren had gedacht of gehoopt. Je merkt dat je met negatieve gevoelens terugdenkt aan je zwangerschap, de bevalling, kraamtijd of (gemiste) borstvoedingsperiode. Lichamelijke en emotionele klachten vormen nu een belemmering voor je dagelijks leven en komen voor jouw gevoel voort uit de negatieve ervaringen rond de geboorte van je kind. Misschien heb je het zelfs na een aantal jaar nog niet aangedurfd om opnieuw zwanger te raken, maar het kan ook dat je inmiddels vaker bent bevallen en nog moeite hebt met een eerdere geboorte.
Regelmatig spreek ik moeders met klachten die wijzen op een postnatale depressie. De postnatale depressie kan een van de symptomen van een geboortetrauma zijn. In dat geval worden de klachten die wijzen op een depressie veroorzaakt door een nare, traumatische gebeurtenis uit de periode rondom de geboorte van je kind.
Van alle moeders, zegt 20% - 40% haar bevalling als traumatisch te hebben ervaren. Ongeveer 1% van de moeders (ofwel 5000 per jaar) ontwikkelt een post traumatische stressstoornis (PTSS) als gevolg van een negatieve ervaring rondom de zwangerschap, bevalling en/of kraamtijd. De oorzaak ligt in het feit dat jou op enig moment het gevoel is gegeven niet te kunnen reageren op de diepe basisbehoeftes die je door je moederlijke brein werden ingegeven.
Gelukkig is er een manier om je geboortetrauma in korte tijd effectief te verwerken.
Tijdens een herstelgesprek help ik je om met behulp van verbeelding een negatieve gebeurtenis rond de geboorte van je kind te veranderen. Door de gewenste situatie te beschrijven, te voelen en in zekere zin te ervaren, worden blokkades tussen je werkbrein en intuïtieve brein opgeheven. Doordat je de nieuwe situatie tijdens het herstelgesprek als levensecht ervaart, wordt je moederlijke brein gestimuleerd en ontstaan nieuwe hersenverbindingen.
Al na één gesprek merk je verbetering
Het herstelgesprek is een bijzonder effectieve en tegelijkertijd heel vriendelijke methode. Al na slechts een gesprek merk je grote verbetering, soms is een tweede gesprek nodig om jouw doel te bereiken.
Ook wanneer je met negatieve gevoelens terugkijkt op jullie weg naar een kindje, bijvoorbeeld omdat er sprake was van een fertiliteitstraject, is er sprake van een geboortetrauma en kan een herstelgesprek heel helpend zijn.
Het uitgebreide verhaal over hoe het herstelgesprek er uit ziet lees je HIER
Wil je luisteren naar een ervaringsverhaal? Beluister dan aflevering 12 van de podcast van Studio VBAC. Sanne vertelt in de eerste tien minuten hoe ze herstelde na haar keizersnede en wat het herstelgesprek daarin betekende. Daarna vertelt ze over haar weg richting haar HBAC (home birth after cesarian)
Het traject
Twee weken na het herstelgesprek, bespreken we telefonisch welke veranderingen je opmerkt en krijg je ruim de tijd om al je vragen en ervaringen te delen.
Als er opnieuw twee weken voorbij zijn, spreken we elkaar opnieuw bij jou thuis. Tijdens deze afspraak van ongeveer 60minuten bespreken we de effecten van het herstelgesprek. Het grootste deel van de moeders is na een sessie hersteld en voor hen is dit het afrondende gesprek. Komen we samen tot de conclusie dat er meer nodig is? Dan gebruiken we deze afspraak voor een tweede herstelgesprek, waarna we opnieuw na twee en vier weken een afspraak plannen om te evalueren en af te ronden, zodat je dan alsnog bij die ruim 95% hoort die in korte tijd, volledig herstelt van haar geboortetrauma!