Vergoedingen

Regelmatig krijg ik de vraag of de geboortetraumatherapie vergoed wordt. Helaas is dit vaak (nog) niet het geval en zul je de therapie zelf moeten betalen. 

Toch zijn er enkele mogelijkheden om een vergoeding te krijgen voor de geboortetraumatherapie en de zwangerschapsbegeleiding.

Via de zorgverzekeraar

Ik ben aangesloten bij de Beroepscoörporatie voor Childbirth Educators (BCE), waardoor sommige verzekeraars soms willen vergoeden. Onder welke voorwaarden is mij niet geheel duidelijk, maar het is altijd de moeite waard om het te proberen. Wanneer je zwanger bent, kun je proberen de vergoeding via het potje voor zwangerschapscursus/-begeleiding aanvragen.

Daarnaast kun je je zorgverzekeraar schriftelijk vragen om coulance voor behandelingen bij aanbieders die zij niet onder contract hebben. Een voorbeeldbrief download je hier. 

Via je werkgever

Jouw werkgever heeft er baat bij dat zijn werknemers zowel fysiek als emotioneel gezond zijn. Vaak hebben bedrijven een vitaliteitsfonds van waaruit ze de geboortetraumatherapie willen vergoeden. Ik heb meerdere pas-bevallen moeders geholpen die na hun verlof direct in de ziektewet kwamen omdat ze door hun trauma het werk nog niet konden oppakken. Na één herstelgesprek konden ze weer aan de slag. 

Ook onder de noemer coaching, cursus of begeleiding is er via de werkgever soms best veel mogelijk omdat je dit potje vaak niet (volledig) gebruikt tijdens je zwangerschap. In alle gevallen waarin je werkgever de zorg vergoed, zorg ik voor een neutrale factuur die past bij de manier waarop jij het met je werkgever geregeld hebt.

Wanneer je zelfstandige bent, kun je de begeleiding opvoeren als coaching of cursus onder bedrijfskosten.

Via de belastingdienst

Via de belastingaangifte inkomstenbelasting is het in sommige gevallen mogelijk om medische zorgkosten op te voeren als aftrekpost. Kijk hierbij heel goed na of dit in jouw situatie geldt en onder welke voorwaarden je een bepaald bedrag mag aftrekken. Vaak heeft dit bedrag een inkomensafhankelijke drempel en de regels veranderen soms, maar het is de moeite van het uitzoeken waard. 

Wat als het niet lukt om een vergoeding te krijgen?

Dan zul je de keuze moeten maken of je deze investering in jezelf wilt doen. Ik weet hoe effectief de geboortetraumatherapie is en dat ook jij waarschijnlijk al na een of twee sessies herstelt. Daarom ben ik ervan overtuigd dat het de investering van €175 - €280 meer dan waard is. Twijfel je? Lees dan HIER de ervaringen van moeders die het aandurfden om deze stap te zetten en voor zichzelf te kiezen.

Kan ik dan niet beter voor een psycholoog kiezen die wél wordt vergoed?

Bedenk dat wanneer je kiest voor een reguliere psycholoog, vergoeding alleen mogelijk is vanuit de aanvullende verzekering onder de noemer 'alternatieve geneeswijzen'. Meestal wordt via deze route de helft van het tarief vergoed, met een maximum van (meestal) 10 sessies. Vraag voor de zekerheid aan je zorgverzekeraar of deze psycholoog een contract met ze heeft, anders is er geen vergoeding mogelijk.

Een gemiddelde psycholoog rekent €98,- per sessie van 45-60 minuten en voor therapie zijn minimaal 3 sessies nodig (1x intake, 1x behandeling, 1x afronding), waarbij de intake regelmatig als dubbele sessie wordt gerekend en één enkele behandeling zelden voorkomt. Meestal zijn er meer aanzienlijk meer sessies nodig, variërend van 5 tot 10+

Kies je voor een GZ-psycholoog, dan heb je alleen met een verwijzing van de huisarts recht op vergoeding vanuit de basisverzekering, met een maximaal aantal behandelingen. Houd er rekening mee dat deze GZ-psychologen vaak erg lange wachttijden hebben en dat de behandeling behoorlijk pittig kan zijn.
E-mailen
Bellen
Instagram