Herstelgesprekken

Tijdens een herstelgesprek help ik je om door middel van verbeelding een belangrijke gebeurtenis te veranderen en er een nieuw gevoel aan te geven. Door de gewenste situatie te beschrijven, te voelen en in zekere zin te ervaren, worden blokkades tussen je werkbrein en je intuïtieve brein opgeheven waardoor je moederlijke brein gestimuleerd wordt en je hersenen de kans krijgen het trauma te verwerken. Doordat je de alternatieve situatie benoemt, voelt en in zekere zin dus ervaart, heeft het herstelgesprek een grote effectiviteit.

Voor een herstelgesprek kom ik naar je toe, tenzij je liever op 'neutraal terrein' afspreekt. We zoeken dan samen naar een passende locatie. Een herstelgesprek is zinvol wanneer jij met negatieve gevoelens terugkijkt op de periode rondom de geboorte van je kind. Hieronder vallen de zwangerschap, bevalling, kraamtijd en de borstvoedingsperiode. Als je traag herstelt of het gevoel hebt dat 'het je niet lekker zit', kan ik je waarschijnlijk helpen met je herstel. Ook in andere situaties kan het herstelgesprek een effectieve behandelmethode zijn. Denk hierbij aan het verwerken van een miskraam of het voorbereiden op je bevalling wanneer je hier door een eerdere ervaring tegen opziet.

Omdat deze gespreksvorm je hersenen letterlijk aan het werk zet om nieuwe verbindingen te maken, kun je naderhand erg moe zijn. Dit is gelijk de enige bijwerking, maar wel eentje om de rest van de dag rekening mee te houden. Dit proces van nieuwe hersenverbindingen aanleggen gaat circa vier weken door, zo lang bouwt het positieve effect van herstel ook op. Gelukkig duurt de vermoeidheid over het algemeen maar een dag.

Ongeveer twee weken na het herstelgesprek hebben we kort telefonisch contact. Ik wil dan graag weten hoe het met je gaat. Twee weken daarna, dus in totaal vier weken na je herstelgesprek spreken we elkaar weer. Wanneer jij aangeeft dat je je weer goed voelt en klaar bent, is dit het afrondende gesprek. Wanneer je herstel nog niet volledig is, kunnen we tijdens deze afspraak een aanvullend herstelgesprek hebben. Wanneer dit laatste aan de orde is, is er opnieuw na een week of twee telefonisch contact en spreken we elkaar twee weken daaropvolgend opnieuw. Dit gesprek kan dan het afrondende gesprek zijn, maar wanneer je daar behoefte aan hebt kunnen we opnieuw een herstelgesprek doen. Dit kan herhaald worden tot je helemaal hersteld bent, maar we sluiten de zorg altijd af met een afrondend gesprek. Het is geen uitzondering dat een moeder al na één herstelgesprek herstelt. Soms is een tweede gesprek prettig. Dit is vaak het geval wanneer je opnieuw zwanger bent, of wanneer je al enkele jaren last hebt van je geboortetrauma. Meer gesprekken zijn uiteraard mogelijk, maar bijna nooit nodig.

Vanaf het eerste contact tot het moment dat je zelf aangeeft dat je hersteld bent, sta ik voor je klaar. Je mag me bellen wanneer je vragen hebt of iets wilt overleggen. Ik doe dat graag voor je en het is volledig bij de kosten van herstelgesprek inbegrepen. 

Wil je luisteren naar een ervaringsverhaal? Beluister dan aflevering 12 van de podcast van Studio VBAC. Sanne vertelt in de eerste tien minuten hoe ze herstelde na haar keizersnede en wat het herstelgesprek daarin betekende. Daarna vertelt ze over haar weg richting haar HBAC (home birth after cesarian)

E-mailen
Bellen
Instagram